Béta-glükán - Áttörés az immunrendszer aktiválásában

A kutatók már több évtizede rendkívül alaposan vizsgálják a Béta Glükánok immunrendszerre gyakorolt jótékony hatását. Több tízezer kutatási eredmény született, ami egyértelműen alátámasztja, hogy:

Ma ez az egyik leghatékonyabb immunerősítő hatással rendelkező vegyület.

De mégis mi az a (1,3/1,6) Béta Glükán?

Ez egy természetben is előforduló szénhidrát vegyületcsoport, ami természetes része volt az emberi táplálkozásnak. Megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a sütő- és sörélesztő, a shiitake gombák és a gabonamagvak.

Viszont kutatások szerint a sütőélesztő sejtfalából kinyert (1,3/1,6) Béta Glükán bizonyult a leghatásosabbnak.

Fontos megjegyezni, hogy A WELLMUNE® cég világszabadalommal védett terméke jelenleg az egyik legnagyobb tisztaságú, akik egy szabadalmaztatott eljárás alkalmazásával nyerik ki a sütőélesztő sejtfalából a legtisztább 1,3/1,6 Béta Glükánokat. 

Ha ilyen terméket keresel a piacon, akkor érdemes megnézned, hogy Wellmune® által gyártott van-e benne! Én a családommal, a Protect+ termékre esküszünk, ami színtiszta (1,3/1,6) Béta-Glükán + C és D vitamin hozzáadásával..

Rövid története:

A Béta Glükánra 1940-ben figyeltek fel a kutatók, amikor észrevették, hogy az akkor közismert gyógyszer, a Zymosan, hihetetlen módon képes megerősíteni az immunrendszert mindenféle mellékhatás nélkül.

Majd 20 év múlva jöttek rá 100%-ban, hogy ez a hatás ténylegesen a Béta Glükánnak köszönhető.

1975-ben Peter W. Mansell és munkatársai, kilenc beteg rosszindulatú bőrrákjának csomóit befecskendezték béta-1,3-glükánnal, ami meglepő eredményt mutatott. A rákos elváltozások mérete 5 nap alatt feltűnően csökkent.

Ezután indult el az igazi áttörés, amikor tudósok ezrei kezdtek el kísérletezni ezzel a vegyület csoporttal.

Miért jó és hogyan működik?

Egyszerűen megfogalmazva képes felébreszteni és éber állapotban tartani az immunrendszer “katonáit”. Úgy képzeld el, hogy a testedben levő fehérvérsejtek, a Béta Glükán hatására, mint egy hadsereg, éjjel-nappal készenállnak arra, hogy megvédjék a szervezeted, a különféle negatív hatásokkal szemben. Pl.: vírusoktól, baktériumoktól, gombáktól és parazitáktól..

Elfogják és elnyelik az összes idegen anyagot (baktériumok, vírusok stb.) figyelmeztetik és mozgósítják a védekező rendszert, felismerik és elpusztítják a mutáns sejteket.

Az immunrendszer aktiválása mellet rendkívül nagy daganatellenes hatása van!

Miért van szükségünk a Béta Glükán-t pótolni?

A béta glükánok bizony mindig is ott voltak a mindennapi táplálékainkban. De akkor most mi a gond?

Kb. a 60-as évektől megjelenő nagyüzemi, feldolgozott élelmiszeripar hatására, a többszörösen kezelt, elgázosított, besugarazott élelmiszerekből sajnos eltűntek ezek a fontos hatóanyagok. Ezáltal az immunrendszerünk folyamatos aktivítása nagymértékben lecsökkent. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az szervezetünk védelmi rendszere egyszerűen ellustult..

Ami még erre rátett egy lapáttal az, hogy megjelentek olyan immunrendszert gyengítő tényezők is, mint pl. az adalékanyagok, környezeti mérgek, elektromágneses sugárzások, gyógyszerek, stb..

Ezek mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy mégjobban csökkenjen a strapabíró képessége. Így már te is érzheted ennek a súlyát, és azt is, hogy miért nem működik megfelelően az immunrendszerünk.

Visszatekintve az emberiség korábbi időszakaira, eddig még soha nem tapasztalt mértékben növekedett meg a betegségek gyakorisága és a fertőzések elterjedése.

A tudósoknak köszönhetően azonban ma ismét hozzájuthatsz ehhez a nélkülözhetetlen hatóanyaghoz. Újra el tudod érni, hogy az immunrendszered egy aktív védelmi pajzsként működjön.

Mikor érdemes fogyasztanod?

Fontos figyelmeztetés!

Kórházi műtétek vagy kezelések előtt az 1,3/1,6 Báta-Glükánt legalább 2 nappal érdemes elkezdeni fogyasztani. Ugyanis a fehérvérsejtek 48 óráig élnek. Az újra születő sejteket pedig mindig be kell tanítani a védelemre. Tehát, ha egy nap kimarad, az még nem akkora probléma. De már két nap az igen, mert az aznap születő sejtek nem lesznek megtanítva.

Megdöbbentő kutatások, tanulmányok a Béta-Glükánok hatásáról:

“A főleg kutyáknál elterjedt, kullancsok által átadott babeziózis megelőzésében és kezelésében is jótékony hatással van”

“A béta-glükán az antibiotikumokkal kombinálva alternatívát jelenthet az akut középfülgyulladás kezelésére.”

“Kimutatták, hogy a béta-glükánoknak erős rákellenes tulajdonságai vannak, e tekintetben az alkalmazása ígéretes terápiás lehetőség a rák megelőzésében és kezelésében, különösen a méhnyakrákban.”

“Több tanulmány első ízben bizonyítja, hogy az élesztőből származó glükán részecskék jelentős szerepet játszhatnak a hepatitis B vírus ellen”

“A béta-glükánok csökkenthetik a daganatok növekedését, megakadályozhatják a daganatos áttéteket. Pozitív szerepet kátszik a rák kemoterápiájának és a sugárterápiának kezelésében is, pl a csontvelő sérülést követő vérképzés helyreállításában.”

“Csökkenti a vér koleszterinszintjét, javítja a testsejtek glükóz-felhasználását és segíti a sebgyógyulást.”

“Ez már a tudományos közösségben köztudott, hogy a B-glükán a legismertebb erős immunstimuláns és nagyon jó hatással van mind a jóindulatú, mind a rosszindulatú daganatokra; csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet, normalizálja a vércukorszintet, gyógyítja és megfiatalítja a bőrt, és számos más előnnyel jár.”

“A béta-glukánnak számos jótékony egészségügyi tulajdonsága van, ideértve bizonyos emésztőrendszeri betegségek megelőzését és kezelését, valamint az immunrendszer támogatását.”

“A béta-glükán csökkenti a vér koleszterin- és glükózkoncentrációját, ami csökkenti a szív-érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát.”

“A béta-glükán a prebiotikumok csoportjába tartozik, amelyek stimulálják a kívánt természetes bél mikrobiota növekedését és aktivitását, miközben gátolják a kórokozók növekedését.”

“A székrekedés egy gyakori gyomor-bél rendellenesség, amelyet a bél szokásainak megváltozása jellemez. A növekvő bizonyítékok azt mutatják, hogy az irritáló hashajtók hosszú távú használata súlyos mellékhatásokat okoz. Ez a tanulmány kimutatta, hogy a B-glükánok befolyásolhatják a bél mikrobiótáját a bél hám mechanikai gátjának visszaszerzésében. Javasoltuk, hogy a B-glükánok aktív táplálékkiegészítőkként használhatók a károsodott bélgát védelmére és a székrekedéses szövődményekkel + dysbiosissal küzdő betegek támogatására. ” Megjegyzés: Dysbiosis = Gyomor-bélrendszeri mikrobiális egyensúlyhiány, beleértve a vékonybél bakteriális vagy gombás túlnövekedését is.”

“Bizonyítékok arra utalnak, hogy a glükán hatékony szabad gyökök eltávolítójaként is működhet.”

“A szabad gyökök eltávolítására szolgáló vizsgálatokat megismételtük különböző modellekben, amelyek megerősítették a béta-1,3-glükán antioxidáns hatását. Tekintettel a jelenleg ismert szabadgyökök azon képességére, hogy felgyorsítsák az öregedést, rákot és más degeneratív betegségeket okozzanak, a béta-1,3-glükán különleges hatása különösen fontos.”

“A béta-1,3-glükánok javítják a test immunrendszerének idegen betolakodókkal szembeni védelmét azáltal, hogy javítják a makrofágok, a neutrofilek és a természetes gyilkos sejtek képességét, hogy reagáljanak a különféle kihívásokra, mint például baktériumok, vírusok, gombák és paraziták, és legyőzzék azokat.”

Forrás: Betaglucan.org

“A természetes immunsejtek béta-glükánokkal történő “bekapcsolása” a daganatok elleni küzdelembe új fejezetet nyitott az immunológiai tumorterápiában, amelynek az “immuno-kemoterápia” nevet adták a kutatók.

A preklinikai teszteket követően néhány tucat, gyógyíthatatlannak nyilvánított páciensen is alkalmazták az “immuno-kemoterápiát”, akik közül többen teljes remisszióba kerültek.

Van olyan páciens, aki már több mint 6 éve tumormentes, a korábban diagnosztizált gyomorcarcinoma peritonealis áttételekkel nem mutatható ki a szervezetében (Nakayama et al. ’04).

A béta-glükánok terápiás dózisa sok tízszeresének beadása után sem figyeltek meg mellékhatásokat, amely rendkívül biztonságossá teszi az alkalmazásukat.

Napjaink immunológiai tumorterápiájának legizgalmasabb kutatási területe a természetes immunitás sejtjeinek aktiválása, bekapcsolása a daganat elleni küzdelembe.

Preklinikai és humán tapasztalatok azt mutatják, hogy a béta-glükánok terápiás kombinációja monoklonális antitestekkel drámai módon javítja ezen antitestek daganatellenes hatását és a hosszú távú túlélést.

Újra bebizonyosodott, hogy természetes anyagok és származékaik rendkívül hatásosak lehetnek még a legsúlyosabb betegségek kezelésében és megelőzésében is…”

Forrás: A cikkrészlet megjelent a Komplementer Medicina c. folyóirat 2008/1 számában.

Ismerd meg a Béta Glükánok Védelmi erejét

Az e-mail címed megadása után adok Neked egy részletes leírást,
amiben megismerheted a Béta Glükánok jótékony hatását a szervezetedre nézve.